När det kommer till klimatengagemang inspireras vi mycket av och använder en modell som kallas engagemangstrappan och som tagits fram av den danske forskaren John Thøgersen med kollegor. Trappan exemplifierar olika nivåer av engagemang. Det börjar med något litet, som då känns stort, och så byggs det på. För oss är första steget att skriva under avtalet! Efter det kan du ta nästa steg på egen hand, eller välja att engagera dig med oss. Alla steg är viktiga och behövs, men forskare menar att vi behöver bli allt fler som tar kliv högre upp på trappan. Det innebär att engagera sig mer kollektivt, då det är på så sätt vi har störst chans att uppnå den omställning som krävs.
Håll koll på våra event och dyk upp när du känner dig manad.
Hjälp till på våra event och var med och planera våra aktiviteter några gånger per år.
Engagera dig på mer regelbunden basis genom exempelvis ett styrelseuppdrag.
Idag är vi runt 30 volontärer som engagerar oss på olika sätt i klimatavtalet. Några av oss engagerar oss flera gånger i veckan, andra någon gång per år. Det är upp till var och en att bestämma. Det viktiga är att det finns en god kommunikation och att alla vet vad en kan förvänta sig av varandra!
Här nedan kan du lära dig mer om lite olika sätt att engagera sig med oss!
Vi arrangerar runt 10 större events per år. Till dessa behöver vi alltid hjälp i form av planering och utförande. Exempel på roll kan vara projektledare för event, värd för event, logiansvarig etc.
Vid två till tre tillfällen per år brukar vi sätta oss ned och planera vad som ska hända under kommande halvår. Här behöver vi hjälp med att brainstorma och komma på bra events och teman.
Det är viktigt att vi har en kontinuitet i vår kommunikation. Därför delas kommunikationsuppdraget på 3-5 personer som har ett gemensamt ansvar för våra sociala medier, hemsida och mejlutskick.
Ett uppdrag som kräver att du vill vara mer aktiv och ta ett större ansvar för föreningen bakom avtalet. I början på varje år har vi årsstämma där det finns möjlighet att bli invald i vår styrelse.
Som medlem kan du påverka föreningen för klimatavtalets arbete. Framförallt när det kommer till budget och hur vi ska organisera oss. Utöver det så är ett medlemskap ett fint sätt att ge föreningen och dess arbete lite extra support.
Du behöver inte vara medlem för att engagera dig med oss. Det räcker att du skrivit på avtalet. Vill du kandidera till vår styrelse, ha möjlighet att rösta på våra årsstämmor samt eventuella extrastämmor krävs ett medlemskap.
Föreningen är politiskt och religiöst obunden och är till för alla oavsett ålder och bakgrund.
Så blir du medlem:
Du blir medlem genom att betala in mellan 10-200kr till bankgiro: 5936-9314.
Märk betalning med ditt namn samt fyll i denna enkät.
Har du frågor kring medlemskapet? Mejla oss!
Det enklaste sättet att hålla sig i loopen och stanna aktiv är att gå med i vår facebook grupp med tillhörande messenger-community. Om du inte är aktiv där är våra nyhetsbrev och Instagram bra alternativ!
Här har vi samlat de viktigaste resurserna och dokumenten för att alla medlemmar lätt ska kunna komma åt dem.
Läs mer om och kom i kontakt med intiativtagarna och nyckelpersonerna bakom avtalet!
Hanna driver till vardags Bruket Kaffebar, där gänget ofta träffas. Hon har även varit med och startat upp Matkooperativet, och skrivit två kokböcker.
Rebecca är klimatavtalets kommunikationsguru. Hon drivs av handling framför prat, vilket är precis vad avtalet handlar om.
Jessica brinner för att göra klimatfrågan till en fråga för alla, och koppla ihop människor oavsett bakgrund med ett klimatengagemang.
Göran är en bekymrad morfar/farfar som engagerar sig i klimatfrågan för att se till att hans barnbarn ska få möjlighet till en god framtid. Han är bryggan mellan Klimatavtalet och andra föreningar som arbetar med klimat- och miljöfrågan. Så som Naturskyddsföreningen.
Sara har sitt ursprung på Gotland. Hon är utbildad språkvetare, biblioteks- och informationsvetare och yogalärare. Hon är van föreningsmänniska och har brunnit för klimat- och miljöfrågor så länge hon kan minnas.
En kreativ miljövetare och optimist. Hennes hjärta klappar lite extra för beteendepåverkan, avfallsminimering och omställning till hållbar livsstil.