Om oss

Allt började med ett gäng helsingborgare som ville göra skillnad, men som kände sig rätt ensamma på sin resa mot en hållbarare livsstil. Men när människor som vill något träffas kan det hände häftiga saker. Idéer börjar bubbla, åsikter utbytas och plötsligt kan konkreta aktiviteter formas. Så var det i just detta fall.

Vi var ett gäng som började träffas och fick höra talas mer om Helsingborgs klimat och energiplan slogs vi av två saker. Det första var vilken häftig och ambitiös plan det var. Det andra att kommunen aldrig skulle uppnå sina mål om helsingborgarna inte hjälpte till. Och det var där vi ville göra något. Snart föddes Helsingborgarnas klimatavtal.

Vi som ligger bakom avtalet är alltså inget annat än helsingborgare som bryr oss. Precis som du som läser detta. Vi tror att tillsammans är bättre än själv, inspiration bättre än regler och omställning bättre än stillastående. För vi måste alla göra något, för oss, Helsingborg och framtiden

Hanna Bergström tror att vi kan förändra världen genom vad vi äter. Hon driver tillsammans med sin sambo Bruket kaffebar & kafé på Bruksgatan i Helsingborg.

Bästa klimattips: Ät växtbaserat. Det kan kännas svårt och läskigt, men om du ger det en ärlig chans i en vecka eller två kommer du vänja dig snabbt.

Min utmaning just nu: Att våga ta diskussioner om klimatet, även om det känns svårt eller obekvämt, och ifrågasätta mer.

Tove Wallin är en trebarns mamma som läser till mattelärare och har miljötänk i blodet från barnsben. (Det var dock först den varma sommaren 2018 som förståelsen för klimatet djupnade och engagemanget tog fart på riktigt.)

Bästa klimattips: Beräkna dina utsläpp för att få en faktiskt bild av vilken förändring som skulle göra störst skillnad för just dig. På Svalna.se och Klimatkontot.se kan du göra just detta.

Min utmaning just nu: Att inte döma mig själv – och därigenom alla andra – så hårt för allt som ännu inte görs.

Jessica Viktorsson fascineras av mänskligt beteende och tror att den verkliga omställningen börjar inombords. Till vardags jobbar hon med nudging för hållbara val.

Mitt bästa klimattips: Börja med ett område som du känner lite extra för. Det gör det enklare när det finns ett enaturligt intresse och engagemang.

Min utmaning just nu: Den inre balansen i att känna att jag gör tillräckligt fastän jag vet med mig att det nästan alltid går att göra mer.

Jamie Henderson äter förändring till frukost. Tillsammans kan vi göra allt.

Mitt bästa klimattips: engagera dig för det du brinner för på politisk nivå. Skapa samhällig förändring där du är.

Min utmaning just nu: att se hur mina livsval stödjer den fossila utvinningsindustrin och ifrågasätta dessa.

Josefine Stråhle